21 November, 2007

Gunung Dato ...

16/11/2007 - Jumaat

Gunung Dato ... terletak di n9 ... ambil masa lebih kurang 30 - 45 minit untuk sampai ke sana (dari MMU melaka) ... masa bertolak jumaat lepas dlm pukul 8.30 - 9.00 mlm ... pastu singgah makan jap ... sbb singgah makan la yang boleh lambat sampai ... bukan ape ... kedai tu xde la besar mana ... yang nak makan tu org yg naik 2 biji bas ... lama jugak la tunggu nasi grg biasa ngan teh tarik ... lepas semua dah setel makan, kami pon teruskan la perjalanan yang dah tak berapa jauh tu ...

dlm 5 minit bas berjalan maka sampai la kami kat tempat yang mnak dituju .... welcome .. welcome .. heheheheh .... tapi x sampai ke camp site lagi ... bas x bley nak masuk ... jadi kena la masuk sendiri dengan kata lain nya masuk jalan kaki .... hmmm mula² ok lagi la ... ye la sbb jalan dia ok lagi ... pastu bila dah separuh jalan tetiba rasa macam berat je... haih mau x berat ... kena naik bukit sikit ... ala mcm bukit la jugak walaupon dia jalan tar .... penat nye ... tu la sapa suh lama tak exercise ... dah jalan lebeh kurang 15 - 20 minit maka sampai la ke camp site .... huh ... penat gilerr ... siap berpeluh x ingat nyer ... tapi pak arab semua maintain je ....

dah semua sampai, sampai la kepada pembahagian kumpulan ... dah bahagi semua ada la dlm 6 kumpulan ... habis bahagi kumpulan, briefing sebelom tdo ... kali ni x tdo dlm khemah pon sbb dah ada hall besar n muat utk tampung semua yg ada .... hmmmm .... lepas habis briefing semua pon tdo la sbb letih ...

17/11/2007 - Sabtu

pagi ni semua org bangun awal ... tahniah atan sbb berjaya buat semua bangun awal ... dalam pukul 7.00-7.30 pagi setiap kumpulan kena prepare breakfast utk kumpulan masing² ... hmmm bagus sgt sbb sebelom ni committe yang buat, tapi kali ni kena buat sendiri ... diorg dah dibekalkan dgn peralatan dan jugak makanan utk breakfast ... lepas tu dlm pukul 8 pagi, briefing oleh org yg incharge kat gunung dato ni ... nama dia x ingat plak ... dia bgtau la apa yang boleh dan tak boleh buat sepanjang berada dlm hutan nnt ... iaitu sepanjang mendaki nanti la ...

dah habis briefing, semua bersiap² utk mendaki ... tapi sebelom tu kena la warm up dulu ... rezky yang lead utk warm up ni ... hehehehe bley tahan garang jgk rezky ni ... dah habis warm up, maka bermula la aktiviti mendaki gunung dato ... tepat jam 9.00 pagi, pendakian pon bermula ... sape yang lead ..??? hehehehe mula² zahid tapi sbb dia berenti amik air, towel and asrul plak yang lead ... laju jugak la diorg dua org ni ... tapi mcm biasa la, aku la org yg paling awal lagi pancit .... dah lama x buat keje mcm ni ... dah lama tinggal ... bila mula balik itu yang pancit ... baru je jalan 10 menet dah termengah² ... semua org aku biar diorg jalan dulu ... aku ni plak jenis x suka ada org follow step aku ... sbb aku tau aku akan buat org tu lambat mcm aku jugak :D ... tapi pak arab² tu mmg kuat la... stamina diorg mmg hebat la ...

ada satu masa tu, aku mcm nak give up jugak la sebab dah penat sgt ... tapi alhamdulillah aku kuatkan hati jugak ... alhamdulillah sampai jugak aku kat gunung dato ni ... kalau ikut masa yg sepatut nya, dua jam dah bley sampai ... tapi aku kan kaki pancit ... sampai 3 jam setengah baru la aku sampai ...

masa kat atas tu kitorang duduk lama la jgk ... penat punya pasal aku ngan wawa siap bley tertido ... hehehehe penat tuuu ... budak² yg sampai awal ada yang dh turun balik ... kebanyakkan nya pak arab la sbb diorg sampai awal .... marya n the gang pon turun awal gak la ... yg tinggal ni kumpulan kami yg sampai lambat ... lepas semua dah puas menikmati keindahan kat atas tu ... maka kitorg pon gerak la turun ... aku turun dengan iza plak ... aku x nak sbb aku semua jadi lambat sbb tu la aku turun dulu ... iza plak ikut aku ... sambil² jalan tu la aku borak² ngan iza ... kitorg sampai kat checkpoint yg pertama pukul 3.15 ptg... huuuhuhh penat x yah ckp la ... sbb x berenti langsung ... kaki pon dah terasa sakit sangat ... lepas rest kejap, aku ngan iza pon sambung la jalan balik ... alhamdulillah , dlm pukul 4 ptg kami sampai kat bawah ... 2 org je ... yang lain x sampai lagi ... sbb diorg jln kat belakang kami ...

malam tu masa utk games...game apa yg diorg main x brape sure plak ... sbb aku kat dapur masa tu ... tgh borak²... lepas semua dah habis main game ... semua pon tdo ... penat kan satu hari nih ...

18/11/2007

pagi lepas semua dah breakfast, diorg semua main game lagi ... game yang diorg main ni mmg best la ... nama game tu mafia ... hahahahah ... kalau ada gang kapak mesti lagi kecoh ... lepas main mafia, diorg main game yg menguji teamwork ... dah habis semua main game masa utk mkn tghari ... ada yang x nak makan sbb nak mandi kat sungai ... dah siap semua berkemas .... and bergerak meninggalkan gunung dato dengan seribu satu kenangan ....

kat cni ada la gambar utk tatapan semua ... insyaallah gambar² lain akan menyusul nnt ... yang lain x siap lagi ... masih dlm proses ... yg ni je yang sempat siap ...

pemandangan dari atas puncak gunung dato .... mmg cantik kan ...

ini la dia antara peserta² yang mendaki gunung dato ... pak arab ramai la jugak ....

thanks to marya for the pictures ..

ciow ..

2 kata apa?:

love_olive82 said...

wc wc wc.. huhuhu kak lin tak yah le letak nama cek besaq2. akhirnya dapat gak jumpe kak lin setelah hampir 6 bln tak jumpe. haiii kat gunung gak nak jumpe ye. jumpe lagi ya kak lin..take care.

hanisah said...

no prob for the pictures.... sayer memang suka amek2 gambar nih...just nak tunggu pics from syuk nyer camera jek...mesti lagi gempak koan...yela camera canon D350 kot....huhuhu...n'way sayer pown slalu jumpa kak lin masa camping jek ek???? hehehe...nanti lain kali ader camping meh join lagik....pancit2 kiter pown akhirnya sampai gak kan??? hehehehe...itu yg paling penting!!!!! kita boleh!!!! huhuhu...take care kak lin.....till we meet again.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Your Photo

About Me

2 people have left comments

love_olive82 said:

wc wc wc.. huhuhu kak lin tak yah le letak nama cek besaq2. akhirnya dapat gak jumpe kak lin setelah hampir 6 bln tak jumpe. haiii kat gunung gak nak jumpe ye. jumpe lagi ya kak lin..take care.

hanisah

hanisah said:

no prob for the pictures.... sayer memang suka amek2 gambar nih...just nak tunggu pics from syuk nyer camera jek...mesti lagi gempak koan...yela camera canon D350 kot....huhuhu...n'way sayer pown slalu jumpa kak lin masa camping jek ek???? hehehe...nanti lain kali ader camping meh join lagik....pancit2 kiter pown akhirnya sampai gak kan??? hehehehe...itu yg paling penting!!!!! kita boleh!!!! huhuhu...take care kak lin.....till we meet again.....